XIX ASRNING IKKINCHI YARMI - XX ASR BOSHLARIDA BUXORO AMIRLIGIDA IJTIMOIY MUNOSABATLAR VA SOLIQ TURLARI - Ochildiyev F. B., (TARIXIY TADQIQOTLAR, 2024)
XIX asrning ikkinchi yarmi - XX asr asr boshlarida Buxoro amirligida jumladan, Sharqiy Buxorodagi ijtimoiy munosabatlar va soliq turlari to‘g‘risidagi ma’lumotlar atroflicha tahlil qilingan. Mamlakatning himoyasiz oddiy fuqarolari mahalliy amaldorlarning doimiy zulmi ostida bo‘lgani, aholining badavlat qatlami va o‘ziga to‘q dehqonlar o‘z yerlarini kengaytirish, ko‘proq foyda olish maqsadida o‘z yerlariga ishlov berishga qurbi yetmagan nochor oilalar va yetim-yesirlarning yerlarini arzon narxlarda sotib olishi, ularning haq-huquqlarini poymol qilishi, ba’zi hollarda shariat ulamolari o‘z manfaatlari yo‘lida har qanday pastkashliklardan ham qaytishmaganligi bayon etilgan.